Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

Bogojavljenje

bogojavljenjePo svom povratku iz Misira, Gospod naš Isus Hristos beše u Galileji, u svom gradu Nazaretu, gde bi vaspitan, do tridesete svoje godine skrivajući od ljudi silu isvemudrost svoga Božanstva. Jer kod Jevreja ne beše nikome dopušteno da pre tridesete godine ima učiteljsko ili svešteničko dostojanstvo. Zbog toga i Hristos do svoje tridesete godine ne poče sa propoveđu, niti objavi da je Sin Božji i Veliki Arhijerej koji je prošao nebesa.

 

Do toga vremena On življaše u Nazaretu saprečistom Majkom svojom i sa tobožnjim ocem svojim Josifom drvodeljom, dok je ovaj bio živ.

Sa njim je i drvodeljski zanat radio. A kada Josif umre, On sam obavljaše taj zanat, trudom ruku svojih zarađujući hleb sebi i prečistoj Bogomajci, da bi nas naučio da ne lenjstvujemo niti zabadava hleb jedemo.

A kada navrši trideset godina i stiže vreme, kao što kaže Evanđelje, da se javiIzrailju: reče Bog Jovanu, sinu Zaharijinu, u pustinji, da ide i krštava vodom (Lk. 3, 2).

I na taj način učini znamenje, po kome će poznati Mesiju koji je došao na svet. Otome i sam Krstitelj govori u Evanđelju: Onaj koji me posla da Krstim vodom, on mireče: Na koga vidiš da silazi Duh i stoji na njemu, to je onaj koji će krstiti Duhom Svetim (Jn. 3, 33). Jovan posluša reč Božju, i dođe u svu okolinu Jordansku propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje grehova. Jer on beše o kome Isaija pretskaza: Glas onoga što viče u pustinji: pripravite put Gospodnji, poravnite stazenjegove (Lk. 3, 3.4; Is. 40, 3). I izlažaše k njemu sva Judejska zemlja i Jerusalimljani; i on ih krštavaše sve u reci Jordanu, i ispovedahu grehe svoje (Mk. 1, 5).

Tada dođe iIsus iz Galileje na Jordan k Jovanu da ga ovaj krsti (Mt. 3, 13).

Dođe u ono vreme pošto Jovan beše javio narodu za Njega, govoreći: Ide za mnom jači od mene, predkim nisam dostojan sagnuti se i odrešiti remena na obući njegovoj. Ja vas krstihvodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim (Mk. 1, 7-8).

Posle dakle tih Krstiteljevih reči dođe Isus da se krsti, iako Mu krštenje nije bilo potrebno kao prečistom i svetom, rođenom od prečiste i presvete Djeve Majke, i kao izvoru svake čistote i svetosti. Ali kao Onaj koji je uzeo na sebe grehe celoga sveta, On dođe na reku da ih spere krštenjem. Dođe na vodu, da osveti prirodu vode; dođe da se krsti, da nam ustroji kupelj svetoga krštenja.

K Jovanu dođe, da bi on bio nelažni svedok, pošto je video Duha Svetoga gde silazi na krštavanog, i čuo glas Očev s neba. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš k meni? (Mt. 3, 14). Jer Duhom poznade Onoga, zbog koga pre trideset godina zaigra od radosti u utrobi majke svoje. I sam zahtevaše da ga Isus krsti, jer je u grehu neposlušnosti, navedenom od Adama na sav rod ljudski.

A Gospod mu reče: Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu (Mt. 3, 15). Ovde pod pravdom sveti Zlatoust razume zapovesti Božje; kao da je Isus rekao: Pošto sam ispunio sve druge zapovesti Božjeg zakona, a ostade samo ova jedna da se krstim, stoga treba da i nju ispunim.

- A i krštenje Jovanovo beše zapovest Božja, kao što Jovan i kaže: Onaj kojime posla da krstim vodom, on mi reče (Jn. 1, 33). A ko ga posla? Očigledno sam Bog. Jer i stoji napisano: Reče Bog Jovanu (Lk. 3, 2). I krsti se tridesetogodišnji Isus. Jer čovek tridesetih godina lako naginje svakome grehu.

Sveti Zlatoust i Teofilakt kažu: Prvo je doba detinjstvo; ono se odlikuje neznanjem i lakomislenošću.

Drugo je doba mladićstvo; ono se raspaljuje telesnom požudom.

A čovek tridesetih godina je u zrelo doba života; tada je čovek podložan zlatoljublju, slavoljublju, jarosti, gnevu i svakome grehu. I zbog toga Gospod Hristos počeka sa krštenjem do to doba, da ispuni zakon za sva doba i osveti prirodu našu, i podari silu da pobeđujemo strasti i da čuvamo sebe od smrtnih grehova.

I pošto se Gospod krsti, odmah iziđe iz vode, to jest ne zadrža se u vodi. Jer se priča da je sveti Jovan Krstitelj, svakoga čoveka koga je krštavao, pogružavao do guše uvodu, i držao ga dok sve grehe svoje isdovedi; i onda ga puštao, i on je izlazio iz vode. A Hristos, pošto nije imao greha, nije se zadržavao u vodi, zbog čega Evanđelje i kaže da odmah iziđe iz vode. Kad je pak Gospod izlazio iz reke, otvoriše mu se nebesa, munjelika svetlost sijnu odozgo, i Duh Božji kao golub siđe na Isusa koji se krstio. Kao što u dane Noja golubica donese vest o opadanju potopske vode, tako i ovde golubije obličje objavi prestanak potopa grehova. A Duh Sveti se javi u golubijem obličju, jer je to ptica čista, čovekoljubiva, krotka i nezlobiva, i ne živi u smradu. Tako je i Duh Sveti izvor čistote, pučina čovekoljublja, učitelj krotosti, istrojitelj nezlobivosti, a bega od onoga koji se valja u smrdljivom mulju grehovnom bez pokajanja. A kada je Duh Sveti silazio kao golub na Isusa Hrista, ču se glas sneba koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji (Mt. 3, 17). Njemu slava i moć kroza sve vekove, amin.

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas