Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na opis položaja Srba u Hrvatskoj, jer preostali Srbi služe samo za pokazivanje manjinskih standarda. Dakle, mi smo jedan parlamentarni detalj do guše u klijentelizmu.SDSS daje novac hrvatskih poreskih obveznika u zamenu za podršku na izborima. Javni resursi se koriste kao sredstvo pritiska na biračko telo. Angažuje se nekvalifikovano, politički podobno osoblje. Neefikasnost i korumpiranost su bitna obeležja SDSS-a.To je dovelo ne samo do potpune ravnodušnosti srpskog naroda prema političkom angažmanu u Hrvatskoj nego, što je još gore, do apsolutnog siromaštva koje ugrožava živote brojnih srpskih porodica, jer nisu u mogućnosti zadovoljiti osnovne ljudske potrebe, kao što su prehrana, odevanje ili stanovanje.Posledica je odlazak u inostranstvo.

Zato su se pored starih, pojavili i novi socijalni rizici koji su povezani sa neizvesnostima povremenog zapošljavanje, bolešljiva starost, dugotrajna nezaposlenost, nesiguran rad, jednoroditeljske porodice i sl. Ne postoji socijalna politika SDSS-a u borbi za osnovne egzistencijalne uslove. Dali se iko od Srba seća da je iko iz te stranke predložio neki projekat brige u zajednici, kao alternativu institucionalnoj brizi. Takav projekat bi lako dobio evropske novce namenjene osobama koje se susreću sa problemima starosti, fizičke nesposobnosti ili mentalne bolesti, kako bi mogle pristojno živeti u sklopu svoje zajednice. Jasno je da vrh SDSS-a nema ni u peti organizacije civilnog društva, koje treba da deluju između porodice, države i tržišta. Legitimitet tih organizacija povezan je sa pružanjem nasušno potrebnih aktivnosti nasuprot nepotističkoj i korumpiranoj stranci.

Uz pomoć SDSS-a, na delu je i direktna i indirektna diskriminacija. Direktna diskriminacija desila se unutar srpske zajednice u RH. SDSS i SNV su preko noći izvršili podelu pripadnika srpske zajednice na podobne i privilegovane(članove SDSS-a i SNV-a) i 90% ostalih pripadnika srpske zajednice, koji su odbačeni i ne pripadaju nikome. Indirektna diskriminacija dešava se onda kada praksa nametnuta od strane države ili poslodavca uzrokuje štetne učinke (sud, prednost branitelja pri zapošljavanju i slično).

Naš odgovor potpuno promašenoj politici SDSS-a, je uloga pojedinca u zajednici, umesto u političkoj stranci. Osnova našeg delovanja je povratak u zajednicu, gde ćemo koristiti programe koji razvijaju institucionalno okruženje, koje će omogućiti što brži povratak pojedinca u zajednicu. Srbi moraju živeti u svom socijalnom okruženju, u svojim porodicama i lokalnim sredinama, umesto da su podvrgnuti bezličnom i nametnutom centralizovanom stranačkom životu, koji deluje u korist naše štete.

Ekonomski elemenat politike Naše stranke je dekomodifikacija. Provodićemo metode isključivanja određenih roba i usluga iz tržišta i distribuirati ih prema drugim (netržišnim ili manje tržišnim) kriterijumima. Primenićemo i princip teritorijalne pravde po kojem se dobra ili usluge distribuiraju između geografskih područja u skladu sa potrebama tih područja(Slavonija-Srem-Baranja-Istra-Dalmacija). Stepen dekomodifikacije govori o stepenu razvoja socijalne države. Dakle, dionici koji umreženi učestvuju u ostvarenju našeg socijalnog i političkog programa su građani, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti, privreda, javne ustanove, vlada, mediji, stručnjaci, crkve i slično.

Nova politika Srba u Republici Hrvatskoj, mora imati daleko veću usmerenost na životne procese nego na neku stranku. Naglasak je na merenju efikasnosti upotrebe javnih resursa u postizanju društvenih ciljeva. Umesto jalovog vršenja vlasti, mi uvodimo princip dobrog upravljanja, koje naglašava odgovornost funkcionera prema građanima, transparentnost donošenja javnih odluka, pristup informacijama kako bi građani mogli prosuđivati i evaluirati izvršenje programa. Dali ste u ovome rečenom možda prepoznali dosadašnje delovanje srpskih čelnika, Stanimirovića, Pupovca, posebno Milu Horvata i Dragana Crnogorca, možda Đorđa Ćurčića ili sve odreda načelnike opština u RH iz reda SDSS-a. Naravno da niste, jer to njih nije briga.

Građanski status ima itekako značajnu ulogu u razvoju socijalne politike. Koncept građanskog statusa obuhvata tri komponente: građanska prava (jednakost pred zakonom), politička prava (pravo glasa, političkog organizovanja i učestvovanja u javnom životu) i socijalna prava (pravo na minimalni dohodak, pravo na određene usluge).

Ova prava su osnova socijalne solidarnosti u modernim državama. Umesto dosadašnjeg bezuspešnog zalaganja čelnika SDSS-a za mrtva prava, naš naglasak je na sprovođenju tih prava.

Doprinos srpske nacionalne manjine modernom hrvatskom društvu će biti primena modela otvorene koordinacije. To je način koordinacije lokalnih organizacija u promociji socijalne uključenosti, a ne neprekidnog podmetanja i frazeologije. Model se zasniva na pet ključnih načela:

  1. Ravnoteža između postavljenih ciljeva i odgovornosti za njihovu konkretizaciju,

  2. Lokalne sredine samo u nekoliko koncentrisanih aktivnosti imaju zajednički cilj,

  3. Integrisani pristup različitih matrica do zajedničkog cilja,

  4. Upravljanje jasno postavljenim ciljevima i dogovoren način njihove evaluacije,

  5. Lokalne sredine se međusobno evaluiraju i upoređuju.

To je uslov za održivi razvoj koji zadovoljava potrebe društva u celini i ostvarivanja dobrobiti na kratki, srednji i dugi rok. Zasnovan je na pretpostavci, da treba udovoljiti potrebama zajednice, a da se ne ugrozi ostanak i perspektive budućih generacija. Danas to na žalost zbog njihovog nerada, nije slučaj. Sveukupnost društvenih uslova mora omogućiti da ljudi, porodice i grupe postignu što potpuniji i kvalitetniji razvoj. Zato će pod vodstvom Naše stranke, Srpska nacionalna manjina u RH, primenom ovakvog koncepta osnažiti sposobnosti aktivnog oblikovanja života zajednice i afirmisati se kao proizvođač opšteg dobra, u kojem pojedinac iz srpske zajednice mora da živi bolje i kvalitetnije u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu i da ostane u svojoj kući.

SDSS je zadavio tradicionalnu sposobnost naših ljudi, da se samozapošljavaju i direktno zarađuju proizvodnjom, prodajom ili pružanjem usluga. Zadavio je i pristup rizičnom novcu preduzetnicima, zanatlijama, samostalnim poljoprivrednicima. Nema ni u tragovima socijalne ekonomije u kojoj važnu ulogu imaju finansijske institucije i zadruge. Takva ekonomija omogućuje postojanje malih preduzetnika u lokalnim zajednicama. Čelnici SDSS-a, su svojim dosadašnjim neradom, učinili sve da toga kod Srba u RH danas nema. Srbi moraju primenjivati kategoriju socijalnog kapitalizma u kojem tržišno utemeljenu ekonomiju nadopunjavaju ekstenzivni socijalni programi.

Socijalno preduzetništvo nije nikada ni spomenuto u SDSS-ovim krugovima. Mi ćemo uvesti preduzetničke aktivnosti u oblasti socijalnog razvoja u lokalnim zajednicama. Evropska unija podstiče socijalno preduzetništvo dajući povoljne uslove i dotacije za razvoj različitih delatnosti: pružanje usluga starima, deci, socijalno isključenima i sl. Na taj se način, podsticanjem razvoja novih usluga, doprinosi rešavanju socijalnih problema i tim se programima zapošljava nova radna snaga. (Italija, Poljska - preko 40 hiljada socijalnih zadruga)

Ne treba izmišljati toplu vodu. Sve je to evropska praksa i usvojena evropska terminologija. Jasno je da je propušteno da se to uradi. Zato nosioci takve bruke moraju biti prošlost. Posle tolike sramote moramo imati snage da napravimo makar malo boljeg života i podarimo ga ljudima. Odluka je jednostavna. Poklonite svojim glasom poverenje kandidatima Naše stranke i jedino tako proverite dali mi to možemo. Izgubiti ne možete ništa, a izgubiti sve.
Molim Vas, ovaj tekst pažljivo i sa razumevanjem pročitajte, a nakon toga se odlučite za istinu.
Sa iskrenim uvažavanjem i poštovanjem, iskreno Vaš i Naš,


Jovan Ajduković dipl.iur-Predsednik Naše stranke.

U Vukovaru,06.Aprila 2017 godine.

Više iz ove kategorije « PROMAŠENA ARGUMENTACIJA
nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas