Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na opis položaja Srba u Hrvatskoj, jer preostali Srbi služe samo za pokazivanje manjinskih standarda. Dakle, mi smo jedan parlamentarni detalj do guše u klijentelizmu.SDSS daje novac hrvatskih poreskih obveznika u zamenu za podršku na izborima. Javni resursi se koriste kao sredstvo pritiska na biračko telo. Angažuje se nekvalifikovano, politički podobno osoblje. Neefikasnost i korumpiranost su bitna obeležja SDSS-a.To je dovelo ne samo do potpune ravnodušnosti srpskog naroda prema političkom angažmanu u Hrvatskoj nego, što je još gore, do apsolutnog siromaštva koje ugrožava živote brojnih srpskih porodica, jer nisu u mogućnosti zadovoljiti osnovne ljudske potrebe, kao što su prehrana, odevanje ili stanovanje.Posledica je odlazak u inostranstvo.

Zato su se pored starih, pojavili i novi socijalni rizici koji su povezani sa neizvesnostima povremenog zapošljavanje, bolešljiva starost, dugotrajna nezaposlenost, nesiguran rad, jednoroditeljske porodice i sl. Ne postoji socijalna politika SDSS-a u borbi za osnovne egzistencijalne uslove. Dali se iko od Srba seća da je iko iz te stranke predložio neki projekat brige u zajednici, kao alternativu institucionalnoj brizi. Takav projekat bi lako dobio evropske novce namenjene osobama koje se susreću sa problemima starosti, fizičke nesposobnosti ili mentalne bolesti, kako bi mogle pristojno živeti u sklopu svoje zajednice. Jasno je da vrh SDSS-a nema ni u peti organizacije civilnog društva, koje treba da deluju između porodice, države i tržišta. Legitimitet tih organizacija povezan je sa pružanjem nasušno potrebnih aktivnosti nasuprot nepotističkoj i korumpiranoj stranci.

Uz pomoć SDSS-a, na delu je i direktna i indirektna diskriminacija. Direktna diskriminacija desila se unutar srpske zajednice u RH. SDSS i SNV su preko noći izvršili podelu pripadnika srpske zajednice na podobne i privilegovane(članove SDSS-a i SNV-a) i 90% ostalih pripadnika srpske zajednice, koji su odbačeni i ne pripadaju nikome. Indirektna diskriminacija dešava se onda kada praksa nametnuta od strane države ili poslodavca uzrokuje štetne učinke (sud, prednost branitelja pri zapošljavanju i slično).

Naš odgovor potpuno promašenoj politici SDSS-a, je uloga pojedinca u zajednici, umesto u političkoj stranci. Osnova našeg delovanja je povratak u zajednicu, gde ćemo koristiti programe koji razvijaju institucionalno okruženje, koje će omogućiti što brži povratak pojedinca u zajednicu. Srbi moraju živeti u svom socijalnom okruženju, u svojim porodicama i lokalnim sredinama, umesto da su podvrgnuti bezličnom i nametnutom centralizovanom stranačkom životu, koji deluje u korist naše štete.

Ekonomski elemenat politike Naše stranke je dekomodifikacija. Provodićemo metode isključivanja određenih roba i usluga iz tržišta i distribuirati ih prema drugim (netržišnim ili manje tržišnim) kriterijumima. Primenićemo i princip teritorijalne pravde po kojem se dobra ili usluge distribuiraju između geografskih područja u skladu sa potrebama tih područja(Slavonija-Srem-Baranja-Istra-Dalmacija). Stepen dekomodifikacije govori o stepenu razvoja socijalne države. Dakle, dionici koji umreženi učestvuju u ostvarenju našeg socijalnog i političkog programa su građani, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti, privreda, javne ustanove, vlada, mediji, stručnjaci, crkve i slično.

Nova politika Srba u Republici Hrvatskoj, mora imati daleko veću usmerenost na životne procese nego na neku stranku. Naglasak je na merenju efikasnosti upotrebe javnih resursa u postizanju društvenih ciljeva. Umesto jalovog vršenja vlasti, mi uvodimo princip dobrog upravljanja, koje naglašava odgovornost funkcionera prema građanima, transparentnost donošenja javnih odluka, pristup informacijama kako bi građani mogli prosuđivati i evaluirati izvršenje programa. Dali ste u ovome rečenom možda prepoznali dosadašnje delovanje srpskih čelnika, Stanimirovića, Pupovca, posebno Milu Horvata i Dragana Crnogorca, možda Đorđa Ćurčića ili sve odreda načelnike opština u RH iz reda SDSS-a. Naravno da niste, jer to njih nije briga.

Građanski status ima itekako značajnu ulogu u razvoju socijalne politike. Koncept građanskog statusa obuhvata tri komponente: građanska prava (jednakost pred zakonom), politička prava (pravo glasa, političkog organizovanja i učestvovanja u javnom životu) i socijalna prava (pravo na minimalni dohodak, pravo na određene usluge).

Ova prava su osnova socijalne solidarnosti u modernim državama. Umesto dosadašnjeg bezuspešnog zalaganja čelnika SDSS-a za mrtva prava, naš naglasak je na sprovođenju tih prava.

Doprinos srpske nacionalne manjine modernom hrvatskom društvu će biti primena modela otvorene koordinacije. To je način koordinacije lokalnih organizacija u promociji socijalne uključenosti, a ne neprekidnog podmetanja i frazeologije. Model se zasniva na pet ključnih načela:

  1. Ravnoteža između postavljenih ciljeva i odgovornosti za njihovu konkretizaciju,

  2. Lokalne sredine samo u nekoliko koncentrisanih aktivnosti imaju zajednički cilj,

  3. Integrisani pristup različitih matrica do zajedničkog cilja,

  4. Upravljanje jasno postavljenim ciljevima i dogovoren način njihove evaluacije,

  5. Lokalne sredine se međusobno evaluiraju i upoređuju.

To je uslov za održivi razvoj koji zadovoljava potrebe društva u celini i ostvarivanja dobrobiti na kratki, srednji i dugi rok. Zasnovan je na pretpostavci, da treba udovoljiti potrebama zajednice, a da se ne ugrozi ostanak i perspektive budućih generacija. Danas to na žalost zbog njihovog nerada, nije slučaj. Sveukupnost društvenih uslova mora omogućiti da ljudi, porodice i grupe postignu što potpuniji i kvalitetniji razvoj. Zato će pod vodstvom Naše stranke, Srpska nacionalna manjina u RH, primenom ovakvog koncepta osnažiti sposobnosti aktivnog oblikovanja života zajednice i afirmisati se kao proizvođač opšteg dobra, u kojem pojedinac iz srpske zajednice mora da živi bolje i kvalitetnije u ekonomskom, socijalnom i političkom smislu i da ostane u svojoj kući.

SDSS je zadavio tradicionalnu sposobnost naših ljudi, da se samozapošljavaju i direktno zarađuju proizvodnjom, prodajom ili pružanjem usluga. Zadavio je i pristup rizičnom novcu preduzetnicima, zanatlijama, samostalnim poljoprivrednicima. Nema ni u tragovima socijalne ekonomije u kojoj važnu ulogu imaju finansijske institucije i zadruge. Takva ekonomija omogućuje postojanje malih preduzetnika u lokalnim zajednicama. Čelnici SDSS-a, su svojim dosadašnjim neradom, učinili sve da toga kod Srba u RH danas nema. Srbi moraju primenjivati kategoriju socijalnog kapitalizma u kojem tržišno utemeljenu ekonomiju nadopunjavaju ekstenzivni socijalni programi.

Socijalno preduzetništvo nije nikada ni spomenuto u SDSS-ovim krugovima. Mi ćemo uvesti preduzetničke aktivnosti u oblasti socijalnog razvoja u lokalnim zajednicama. Evropska unija podstiče socijalno preduzetništvo dajući povoljne uslove i dotacije za razvoj različitih delatnosti: pružanje usluga starima, deci, socijalno isključenima i sl. Na taj se način, podsticanjem razvoja novih usluga, doprinosi rešavanju socijalnih problema i tim se programima zapošljava nova radna snaga. (Italija, Poljska - preko 40 hiljada socijalnih zadruga)

Ne treba izmišljati toplu vodu. Sve je to evropska praksa i usvojena evropska terminologija. Jasno je da je propušteno da se to uradi. Zato nosioci takve bruke moraju biti prošlost. Posle tolike sramote moramo imati snage da napravimo makar malo boljeg života i podarimo ga ljudima. Odluka je jednostavna. Poklonite svojim glasom poverenje kandidatima Naše stranke i jedino tako proverite dali mi to možemo. Izgubiti ne možete ništa, a izgubiti sve.
Molim Vas, ovaj tekst pažljivo i sa razumevanjem pročitajte, a nakon toga se odlučite za istinu.
Sa iskrenim uvažavanjem i poštovanjem, iskreno Vaš i Naš,


Jovan Ajduković dipl.iur-Predsednik Naše stranke.

U Vukovaru,06.Aprila 2017 godine.

Opširnije...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ceste, nedvosmisleno su osuđene sa svih strana. Zbog toga nije jasna olako odapeta argumentacija, da je to posledica delovanja, ni manje ni više, nego hrvatskog vrha.
Razume se da je reakcija na poruku sa nalepnice potpuno opravdana, bez obzira dali je ona čin pojedinca, grupice ili nečije agenture. Saznajem da se radi o 18-to godišnjaku iz Vukovara? Mnogo bitnije za mene je, da se u ispaljenoj argumentaciji, ne vidi doprinos prestanku tog bespredmetnog ludila.
Takva akcija neminovno izaziva reakciju hrvatskih žrtava iz Domovinskog rata, pa onda redom od Kraljevine SHS, kojom su Srbi lakomisleno izazvali prvi talas srbofobije. Pa sledi atentat na Stjepana Radića, kao istorijski autogol. Pa stalno insistiranje na jugoslavenstvu i komunističkoj ideologiji, što stalno produbljuje srbofobiju. Ne vidi se na žalost kraj svemu tome.
Prosečan čovek, svuda na svetu, prirodno je ima emotivno nestabilne reakcije, ali politička i intelektualna elita, ne može i ne smije tako reagovati.
Srpski narod u Republici Hrvatskoj, na njegovu žalost, nema elitu, koja zna da vodi računa o prosečnom čoveku. Politička i intelektualna elita, treba da spozna i prizna greške iz bliske prošlosti, a iz toga da izvuče svekoliko znanje za budućnost, što je osnovni preduslov napretka i integracije u društvu, a samim tim i ostanka na ovim prostorima.
Argumentacija o uzrocima postavljanja ko zna još koliko i kakvih nalepnica, ne smije da vodi na brvno, nego mora da vodi ka jedinom ispravnom putu, koji vodi ka kompromisu i konsenzusu sa većinskim Hrvatskim narodom, o tome kakvu zajedničku budućnost želimo i šta hoćemo i znamo uraditi za takvu budućnost.
Ova do sada iznošena argumentacija o spornom događaju me podseća na dva brata na grudvanju. Jedan dobije po glavi grudvom i žali se majci. Drugi brat mu kaže:“I ti si mene gađao“, da bi mu prvi odgovorio:“ Da, ali ja sam promašio.“

U Vukovaru, 26.02.2017 godine.

Predsednik Naše stranke:
Jovan Ajduković, dipl.iur.

Opširnije...

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem Hrišćanskom prazniku Rođenju Gospoda Isusa Hrista-Božiću, želimo svoju radost podeliti u naše ime i u ime Naše Stranke, sa svim Hristoljubivim vernicima Naše Srpske pravoslavne crkve i svim ljudima dobre volje, obraćajući im se tradicionalnim pravoslavnim rečima i pozdravom, 

HRISTOS SE RODI-VAISTINU SE RODI !

Njegovom Preosveštenstvu, Episkopu Osječko poljskom i baranjskom g.g.Lukijanu, želimo dug život i dobro zdravlje i da nas i dalje vodi svojom ljubavlju i mudrošću kroz ova za nas Srbe, izuzetno teška i bremenita vremena, da nas drži u zajedništvu i međusobnom poštovanju i uvažavanju, zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i đakonstvom .

Svoj Našoj Srpskoj braći i sestrama, ma gde se nalazili, želimo srećan i blagoslovljen Božić, sa iskrenim željama i nadanjem za boljim i kvalitetnijim životom, ispunjenim novim radnim mestima, životnim blagostanjem , razumom i ostankom na ovim Našim vekovnim prostorima.

Božić je praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva. Mi Srbi ga zato proslavljamo doživljavanjem svega što je najlepše i najuzvišenije, u krugu svoje porodice i u neskrivenoj ljubavi prema Našoj Matičnoj državi Republici Srbiji i sa neskrivenim poštovanjem i uvažavanjem prema našoj domicilnoj državi Republici Hrvatskoj.

Božić je poruka da se moramo vratiti ljubavi prema Bogu i ljudima, pa ma koje vere i narodnosti bili. Zato Vas sve molim Braćo i Sestre, da uselimo trajno u svoju dušu, svoje srce i svoj um, ljubav i toleranciju i Hrišćansku moralnu čistotu i mudrost.

Braćo Srbi i sestre Srpkinje, svekoliki Pravoslavni rode, Božiću se radujmo sa svojim najmilijima i svim ljudima dobre volje i radosno i glasno uzvikujmo,


MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI -VAISTINU SE RODI !

Predsednik Naše stranke:                              Potpredsednik Naše stranke:

Jovan Ajduković, dipl.pravnik v.r.                            Slavko Mirnić,prof. 

Opširnije...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papiru, čvrsta volja, da se svi međunacionalni problemi u Republici Hrvatskoj, između Hrvatskog naroda i Srpske zajednice,rešavaju dogovorom i saradnjom, upravo oni ljudi čija je dužnost da održavaju mir, sami ugrožavaju baš taj mirni život, svojim upornim svađalačkim deljenjem Hrvata i Srba.
Nećemo otkriti ništa posebno kada kažemo da delenje novogodišnjih paketića deci srpske nacionalnosti u jednoj osnovnoj školi u Vukovaru, dovodi do nepoverenja, samo zato što voditelj nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, na taj čin gleda kao pokušaj hrvatske strane da se nastava održava zajednički, a ne odvojeno, što po njima ugrožava stečene pozicije mnogih prosvetnih radnika srpske nacionalnosti, koji izvode nastavu na jeziku nacionalne manjine, u odelenjima po modelu A.
Prije svega, nijedan voditelj nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u odelenjima u kojima se nastava u osnovnim i srednjim školama na prostoru Podunavlja izvodi po modelu A, konkretno u Vukovaru,ne može i ne smije donositi odluke o kojima mogu odlučivati jedino učenici i njihovi roditelji. Dali je to politika tolerancije i pomirenja među mladim ljudima, koji su tek zakoračili ili tek treba da zakorače u život. U ovom slučaju, politici bilo koje vrste, nije i ne smije biti mesto.
To je najteži oblik licemerja, jer se koristi nacionalna ambicija u propagandne svrhe, dok se u političkoj praksi čini upravo suprotno. SDSS-ova politika proizvodi nepoverenje srpske zajednice prema hrvatskoj državi, a s istovremeno je vrh stranke u velikoj interesno-trgovačkoj ljubavi sa svima na vlasti. Njima je svejedno dali je to SDP ili HDZ, jer sve što rade, rade za sebe i mali krug ljudi oko sebe, ali u korist štete naše ukupne srpske zajednice. Sve to na žalost Srbi u RH znaju i vide, ali šta se tu može kada veruju svojim vođama. Rezultat tog verovanja je stalni i trajni odlazak Srba iz Republike Hrvatske.
Dakle, ključni problem je suštinski ne promenjen. Na njega se samo kaleme drugi problemi, koji dalje komplikuju ionako tešku situaciju u kojoj se danas nalazimo.
Kako faktori izgubljenog rata nestaju, ne postoji nikakvo opravdanje za daljnje gubitke. Novi političko-ekonomski sporazum sa drugim akterima srpske političke scene u RH, omogućio bi novo formiranoj vlasti u RH, daleko efikasnije rešavanje međunacionalnih problema. Da bi to uspelo, neophodno je da princip rešavanja problema počiva na životnim potrebama, nezavisno od političkih opredjelenja.
Svi zajedno moramo težiti bezrezervnoj saradnji i ekonomskoj sigurnosti, kako bi se smanjila šansa za sukobe, bilo koje vrste.
Jasna razlika između kultura je jedna stvar, ali getoiziranje je čist gubitak za Srbe. Dali sam u pravu, Vi odlučite, jer ste upravo Vi, sami kreatori svoje sudbine i svog budućeg života u Hrvatskoj ili izvan nje.

 

Predsednik Naše stranke

Jovan Ajduković, diplomirani pravnik

Opširnije...

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvati podmetnu mamac srpskom narodu u Hrvatskoj. Ali je prvi put da je srpski narod to toliko progutao. SDSS je osnovan 1994. godine u Zagrebu a rat je završio 1995. Milorad Pupovac nije bio na srpskoj strani u ratu. Pametnom dosta. Danas je desna ruka Milanovića. Zajedno vređaju našu kulturnu osnovu za koju se Srbi iz Hrvatske dugo bore i rukama i nogama. Proizvodnjom uvreda i straha SDSS onemogućava našu borbu i vodi pravo u nestanak. Ono što je SDSS napravio Srbima u Hrvatskoj neprijatno mi je da kažem. Nisam ni znao kako na hrvatskom zvuči „šaka jada“ sve dok to nije izgovorio glavni oslonac SDSS-a. Bogami, toga bi se postidela i budala.

Pupovac je ponudio Srbima u Hrvatskoj autsajdere iz svojih redova. Zapanjujući izbor kandidata. Zar zaista ima takvih idiota koji veruju da ti kandidati mogu rešiti imovinska prava, nepriznati radni staž, penzije... Narod koji je u Hrvatskoj dao Teslu, Petra Preradovića, Milankovića, završava gotovo istrebljen proizvodnjom straha od grupice jadnih mamaca koje nam podmeće hrvatska služba da bismo što pre nestali. Glupost još nije umrla, a kad će, ne zna se.

Sve to vrlo jasno govori da Srbi nemaju kapacitete za postojanje. Alternativa je vrlo jasna, nestanak. Da bi se sačuvao zdrav narod, mora postojati ekonomski snažna matica srpskog naroda. Ako toga nema, zbogom pameti. I mnogo veći narodi su nestajali.

 

kandidati Naše stranke za Sabor

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas