Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

Škola iz snova

Piše: Svetlana Kruneš

Povratak u sedamdesete. Da je neko u vremenskoj kapsuli došao iz sedamdesetih prošloga veka shvatio bi da se u školi Nikole Andrića ama baš ništa nije promenilo, stala je u vremenu... sve je isto samo u ruiniranom stanju sa «original» pločicama po hodnicima s otvaranja škole od tragova rata nevešto pokrpanim. Računari u učionici za informatiku stari su barem deceniju zastareli i zreli za muzej. Fasada otpada, a škola prokišnjava. Divlje

staze kao prilaz ka školi prvo su vodile kroz utabanu živicu pa sada ni živice većinom nema. Pretprošle godine, zadnje tri nedelje nastave, inspekcija je čak zabranila upotrebu elekričnih instalacija tako da struje nije bilo pa je i dala nalog da se većina prozorskih krila hitno izmene - prozori su bili zakucani pa se nisu mogli otvarati.

Ministarstvo osigurava novac za delomičnu sanaciju no ne i za potpunu obnovu, a direktor tvrdi - Škola ima dozvolu za obnovu, ali nema novca! Lokalna vlast uglavnom podmiruje osnovne troškove rada škole, ali poneke tekuće troškove čak i nastavnici sami snose.

Obnove ostalih škola u Vukovaru odavno su završile, a poneke dobile reprezentativan izgled - uređen enterijer po vrhunskim standardima, krajolik s bajkovitim vrtovima; kvalitetna didaktička oprema i pomagala u nastavi- računare, sportsku opremu i rekvizite...

Zgrada škole sagrađena je 1970. povodom pedeset godina od održavanja Drugog kongresa KPJ i dobila naziv Osnovna škola "Drugi kongres komunističke partije Jugoslavije" koji je nosila do 1991. kada je pretrpela rat te kao jedna od najmanje u ratu devastiranih škola ubrzo je počela sa radom 1992. Ranih devedesetih tu su generacije srednjoškolaca zanatskih zanimanja pohađale nastavu paralelno s osnovcima radi nedostatka «čitavih» škola. Od 1997. do 2007. škola nosi naziv "Četvrta osnovna škola Vukovar", a od 2007. "Osnovna škola Nikole Andrića" po književnom istoričaru, prevodiocu, filologu, novinaru rođenom 1867. u Vukovaru.

Mesto upoznavanja, druženja, učenja je škola. Tu se stiču brojna znanja i veštine te se u njoj mlada osoba priprema za budući život. Svaka stepenica razvoja od osnovne, srednje škole pa i fakulteta utiče na oblikovanje odraslog čoveka. Želja je roditelja da njihovo dete ima kvalitetno obrazovanje, a da bi to tako i bilo važno je da i sama zgrada - škola - udovoljava uslovima normalnog rada i funkcionisanja učitelja i učenika bez frustracija i strahova za vlastiti život.

Loptica odgovornosti, u ovom slučaju, prebacuje se sa ministra na lokalnu zajednicu, na direktora pa u krug, a mi se zaklinjemo da su "deca naša budućnost" koja uporno u derutnoj školi provode svoje "najlepše đačko doba".

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas